0
0
0,00  0 izdelkov

V košarici ni izdelkov.

Zamrznjena in liofolizirana (sušena) hrana

Objavil: 
Tjaša Kvas
Čas objave: 
22.02.2023
Kategorija: 
Somčki med hranjenjem z liofilizirano hrano. Liofolizirana hrana je običajno lahka in ne potone na dno, zato je dobro, da jo obtežimo. To najlažje naredimo s košarico. Košarica na fotografiji je narejena doma iz plastične košare za rastline ter obroča iz žgane gline.

Tudi najboljša industrijska hrana se ne more primerjati z naravnimi sestavinami, zato je priporočljivo, da ribam vsaj občasno ponudimo kaj drugega. Akvaristi radi posegajo po zamrznjeni ter liofolizirani hrani. Obe hrani odlikuje vsebnost organizmov, ki jih ribe jedo tudi v naravi, prav zato se ta način obravnava kot naravno hranjenje.

ZAMRZNJENA HRANA

Ko slišimo besedo zamrznjena hrana, najprej pomislimo na različne ličinke žuželk ali rakcev, ki jih prodajajo specializirane trgovine. Najpogosteje so v tej obliki dostopne trzače, tubifeksi, solinski rakci, vodne bolhe, kiklopi ter ličinke komarjev. Te organizme se goji v posebnih bazenih, proizvajalci v njih poskušajo ohraniti čimbolj sterilne pogoje, tako preprečujejo morebitne okužbe. Kljub temu zajedavci in bolezni še vedno predstavljajo največje tveganje pri hranjenju s to vrsto hrane.

Načeloma je zamrznjena hrana dobre kakovosti, nekateri proizvajalci jo pred zamrzovanjem izpostavijo UV sevanju, s čimer uničijo morebitne povzročitelje okužb in bolezni. Kljub temu moramo z njo ravnati previdno. Mnogi nevretenčarji hitro absorbirajo snovi iz vode, kar zna predstavljati resno težavo v primeru, da je gojišče izpostavljeno težkim kovinam ali nevarnim kemikalijam. Zamrznjen kril običajno vsebuje živo srebro, neodvisen test je pokazal, da je vsebnost živega srebra v krilu kar 20 mg/g, kar je enako kot 20,000 ppm. To so zelo visoke koncentracije. Za primerjavo, v humani prehrani je najvišja dovoljena koncentracija živega srebra 1.0 ppm. Posebno tveganje pa predstavljajo tudi ličinke trzač ter tubifeksi. Izkušeni akvaristi se jim izogibajo, saj je vsak paket dobesedno igra na srečo. Trzače in tubifeksi so dobesedno leglo različnih virusov, težkih kovin, bolezni, zajedavcev in toksinov. Zamrzovanje se je izkazalo kot neučinkovito, saj spore bakterij in virusov lahko dlje časa preživijo nizke temperature. Zato nekateri proizvajalci hran ponujajo obsevane tubifekse in trzače. Dejstvo, ki bega znanstvenike je to, da ličinke trzač dobesedno akumulirajo živo srebro, kot da bi ga potrebovale za normalno presnovo. Ta pojav še ni čisto znanstveno pojasnjen, toda domneva se, da je posledica sožitja med bakterijami iz rodu Aeromonas. To sožitje naj bi ličinke ščitilo pred težkimi kovinami, saj so v poskusih dokazali, da bakterije ki živijo na bolj kontaminiranih ličinkah hitreje razvijejo rezistenco na antibiotike. Pri tem so jim v veliko pomoč težke kovine, predvsem živo srebro.

Proizvajalci zato ponujajo razkuženo zamrznjeno hrano. Najpogosteje se v ta namen uporablja obsevanje z UV ali gama žarki, to je dokaj učinkovit način sterilizacije, ki uniči večino spornih patogenov. Žal ga ne ponujajo vse zamrznjene hrane, zato vedno kupimo hrano za katero smo prepričani, da z njo ne moremo škoditi ribam. Imejmo v mislih, da niti obsevanje in niti zamrzovanje ne odstranita vseh patogenov! 

Če odštejemo trzače, tubifekse in koretre spada zamrznjena hrana med zelo kakovostne. Največje tveganje pri njej predstavlja odtajanje ter ponovno zamrzovanje. To nima posebnega vpliva na vsebnost hranilnih snovi, ima pa velik pomen za mikrobiološko neoporečnost hrane. Z vsakim odtajanjem se v hrani razmnožijo bakterije, ki lahko predstavljajo težave v akvariju, zato odtaljene hrane nikoli ne zamrznemo nazaj.

Največ mikroorganizmov je v vodi v kateri je bila živa gojena in pakirana. Zato je nikoli ne dajemo direktno v akvarij, ampak jo pustimo da se odtali. Najlažje to naredimo tako, da v plastični lonček zajamemo nekaj akvarijske vode, v njo damo zamrznjeno hrano ter jo počasi odtalimo v lončku. Odtaljeno hrano potem precedimo skozi cedilo ter dobro speremo pod tekočo vodo. S spiranjem odstranimo vodo ter morebitne nečistoče, ki so nastale pri odtajanju.

Nekatere vrste zamrznjene hrane vsebujejo zelo veliko vode in malo biomase, pri hranjenju s takšnimi kockami moramo biti še posebej pozorni. Neodvisna raziskava je pokazala, da hrana nekaterih proizvajalcev vsebuje več kot 80 % vode. Pri nakupu zamrznjene hrane moramo biti torej pozorni tudi na vsebnost biomase, ki je zamrznjena v ledu. 

Primerjava med kocko slabe kakovosti in "dobro" kocko. Že na fotografiji lahko opazimo razliko, poglejmo kaj se zgodi, ko ju odtalimo...
Med odtaljenimi kockami je bistvena razlika, levo je kocka z malo biomase in desno kocka z veliko biomase. Cena obeh zamrznjenih hran je bila enaka, razlika v kakovosti pa je ogromna.
Zamrznjena hrana se najpogosteje prodaja v obliki plošč ali kock. Kljub temu da je naravna moramo z njo hraniti zelo premišljeno, posebej previdno moramo ravnati z ličinkami trzač.
Postopek pravilnega hranjenja z zamrznjeno hrano. Pred hranjenjem moramo hrano odtaliti, najlažje to naredimo v kozarcu v katerega smo zajeli nekaj vode iz akvarija. V to vodo damo kocko ali dve hrane in počakamo 5 do 10 minut, da se odtali. Odtaljeno hrano precedimo in nekajkrat speremo pod tekočo vodo. Po spiranju ponudimo ribam.

LIOFILIZIRANA HRANA

Liofilizacija je postopek, kjer organizmom s posebnim postopkom odstranimo vodo, istočasno pa v njej ohranimo ostale hlapne hranilne snovi. Postopek poteka v vakuumu pri temperaturah pod ničlo, zato se metoda po angleško imenuje "freeze dried (FD)", ali sušenje v zamrzovalniku. Uporabna je predvsem za sušenje občutljivih stvari kot so ličinke različnih žuželk, tubifeksi, raki, kozice in školjke.

V trgovinah so v tej obliki običajno na voljo ličinke trzač, vodne bolhe, solinski rakci, tubifeksi ter ličinke komarjev. Liofilizirana hrana je visoke kakovosti, tveganje za okužbe je manjše kot pri hranjenju z zamrznjeno hrano, saj nizkih temperatur ter vakuuma večina patogenov ne more preživeti. Prav zato moramo pri nakupu paziti, da gre za pravo FD hrano, saj samo s sušenjem na soncu ali v pečeh ne odstranimo vseh patogenov. Posebno pozornost posvetimo trzačam ter tubifeksom.

Slaba lastnost te hrane je hitra pokvarljivost ter draga cena. Skladiščiti jo moramo previdno, saj se hitro navzame vlage iz prostora, zato jo vedno kupimo v manjši količini in jo skladiščimo v suhem ter hladnem prostoru. Za boljše ohranjanje kakovosti lahko uporabimo tudi sušilno sredstvo silica gel namenjeno za uporabo pri shranjevanju hrane.

Različne vrste liofilizirane hrane. Tubifeksi in solinski rakci so običajno stisnjeni v kocke.
Silicijev dioksid je sušilno sredstvo, ki nase veže vlago, na ta način ohranja hrano suho. Uporabimo le vrečke ali posodice ki so namenjene shranjevanju živil.

Zelo podobna liofolizirani hrani je posušena hrana. Sušimo jo v pečeh ali na soncu, na ta način iz hrane izparijo vse hlapne hranljive snovi. Običajno se na ta način pripravlja postranice ali večje kozice. Posušeno hrano ne smemo zamenjevati z liofilizirano hrano, posebej kadar kupujemo občutljive organizme, kot so na primer tubifeksi, saj postopek klasičnega sušenja ne uničuje patogenih klicev.

Na soncu posušene postranice predstavljajo kvaliteten vir hrane za malo večje ribe.

Zamrznjena hrana vsebuje okoli 90% vode, zato je zelo revna na hranilnih snoveh. V gojiščih je običajno hranjena z zelo revno hrano, kot sta sladkor in kvas, prav zato proizvajalci organizme pred zamrzovanjem dodatno obogatijo z vitamini in minerali. Pogosto jim dodajo tudi lososovo olje, ki ima značilen vonj po ribah, kar akvarijske ribe spodbudi k apetitu.

V naravi se organizmi, ki jih gojimo za živo hrano, hranijo z algami, ki so zelo bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami. Gojene živali žal nimajo te možnosti, zato se priporoča, da jih po odtajanju namočimo v vitamine ter esencialne elemente.  Proizvajalci poleg klasične zamrznjene hrane ponujajo tudi organizme, ki so jih pred zamrzovanjem nahranili s spirulino. Takšna hrana ima višjo hranilno vrednost, kljub temu se priporoča, da jo pred hranjenjem obogatimo z vitamini.

Liofolizizana hrana vsebuje zelo malo vlage, z vrednostjo manj kot 6% je celo bolj suha kot večina suhih industrijskih hran. Zaradi te lastnosti je zelo bogata na hranilnih snoveh, analitska sestava liofiliziranih solinskih rakcev je zadovoljiva, saj vsebuje 47% surovih beljakovin, 46. 3 % ogljikovih hidratov,  5.5% maščob,  0.5% surove vlaknine,  6.0% vlage in  0.1% surovega pepela.  Ker kulturo hranijo z mešanico sladkorja in kvasa se vsebnost ogljikovih hidratov zelo poviša, čista artemia vsebuje le 16% ogljikovih hidratov. 

Liofilizirana ter zamrznjena hrana predstavljata kakovosten način hranjenja, kljub temu se priporoča, da ti dve hrani kombiniramo z dodatkom industrijske hrane ter vitaminskimi pripravki, saj sama po sebi ne zadostuje hranilnim potrebam rib. Razlog se skriva v samem gojenju, kjer gojitelji in proizvajalci uporabljajo poceni hranila kot sta kvas, sladkor in moka. Izjema je le morski plankton, ki poleg živali vsebuje tudi alge ter cianobakterije. 

Nadaljevanje: RIBJA HRANA 4: ŽIVA HRANA, SADJE, ZELENJAVA IN ZELIŠČA - Naraven način prehranjevanja za vaše ribe.

Tjaša Kvas
Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela.
Kupi mi kavo

Najbolj brano

1 marca, 2023

Kategorija: 
Na splošno lahko rečemo, da imajo odlično razvit sluh, ki je namenjen zaznavanju sovražnikov in medsebojni komunikaciji. Večina rib sliši frekvence, ki jih človeško uho ne zazna, med sabo komunicirajo s kliki, piski in treski, ki jih proizvajajo s pomočjo različnih organov.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Skrbniki akvarijskih rib se pogosto srečamo s številnimi boleznimi. Nekateri povzročitelji kažejo jasne znake, zato so diagnoze enostavne. Včasih pa se zgodi, da je simptom zelo očiten, toda povzročitelj ostaja skrivnost.
Preberi članek
17 januarja, 2022

Kategorija: 
Kalijev permanganat je črno škrlatni kristalni prah brez vonja. Uporabljamo ga za razkuževanje vodnih raztopin, akvaristične opreme, rib in rastlin.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Kri je življenjska tekočina, ki se pretaka po telesu številnih organizmov. V živalskem svetu je postala tako samoumevna, da si le s težavo predstavljamo živali, ki je nimajo. Pred pojavom te tekočine so živali izmenjavale pline in hranilne snovi s pomočjo difuzije.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Ko se peljemo skozi Slovenijo lahko vidimo kar nekaj zanimivih prizorov, ki jih v tujini ne opazimo. Eden iz med teh so nasadi sadnega drevja sredi pašnikov, njiv in travnikov. Ta drevesa nikoli niso v liniji, ampak dajejo občutek da so tja nametana.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Plastika je zelo uporaben material, ki je svoje ime dobil po njegovi lastnosti – Plastičnosti. Izraz se uporablja za materiale, katerih lastnost je raztezanje ter spreminjanje oblike pod pritiskom ali vročino. Materiali so lahko naravnega ali sintetičnega izvora.
Preberi članek
22 februarja, 2023

Kategorija: 
Šoto akvaristi poznamo kot naravni material za zniževanje pH vode, poleg tega da zniža pH pa tudi lepo obarva vodo ter s tem posnema naravno barvo biotopov ki jih imenujemo črne vode.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Akvarijski polži so zaželeni v večini akvarijev, saj opravljajo pomembno funkcijo komunalne službe. Običajno niso zahtevni za gojenje, pa tudi glede hrane niso izbirčni. Prav zato večina akvaristov sploh ne pomisli, da bi jih lahko napadla kakšna bolezen. Toda, tudi polži lahko zbolijo.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Planarije so ploščati črvi iz reda Tricladida, ki se deli na tri podrede, Maricola, Cavernicola in Continenticola. Taksonomija teh živali je zelo kompleksna, saj samo podred Maricola sestavljajo tri »super družine« in šest družin.
Preberi članek
27 oktobra, 2021

Kategorija: 
Ali ste vedeli, da 27. oktobra praznujemo dan črnih mačk? Nekateri mislijo, da črna mačka prinaša nesrečo, toda v mojem primeru že ni tako. Prinesla mi je srečo.
Preberi članek
cartchevron-downmenu-circlecross-circle
Prilagodite nastavitve soglasja

Uporabljamo piškotke, da vam pomagamo pri učinkoviti navigaciji in izvajanju določenih funkcij. Spodaj boste našli podrobne informacije o vseh piškotkih pod vsako kategorijo soglasja.

Piškotki, ki so kategorizirani kot "obvezni" so shranjeni v vašem brskalniku, saj so bistveni za omogočanje osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta.

Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati, kako uporabljate to spletno mesto, shraniti vaše nastavitve ter zagotoviti vsebino in oglase, ki so pomembni za vas. Ti piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim predhodnim soglasjem.

Nekatere ali vse te piškotke lahko omogočite ali onemogočite, vendar lahko onemogočitev nekatere od njih vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Obvezni

Obvezni piškotki so ključni za osnovne funkcije spletne strani in spletna stran brez njih ne bo delovala na svoj predviden način.

Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov, ki bi jih bilo mogoče identificirati.

Funkcionalni

Funkcionalni piškotki pomagajo izvajati določene funkcionalnosti, kot so skupna raba vsebine spletnega mesta na platformah družbenih medijev, zbiranje povratnih informacij in druge funkcije tretjih oseb.