0
0
0,00  0 izdelkov

V košarici ni izdelkov.

Mikročrvi

Panagrellus sp.

Objavil: 
Tjaša Kvas
Čas objave: 
20.02.2023
Kategorija: 
Mikročrvi lahko popolnoma nadomestijo naupije solinskih rakcev, njihova prednost je predvsem v lažjem gojenju ter hitrejšem razmnoževanju.

Akvaristi pod to besedo poznamo majhne bele črvičke s katerimi lahko hranimo ribje mladice. Spadajo v družino Panagrolaimidae. Med akvaristi pa so razširjene tri vrste.

Mikročrvi (Panagrellus redivivus)

sadni ali bananini črvi (Panagrellus nepenthicola)

walterjevi črvi (Panagrellus silusioides)

Razike med kulturami s prostim očesom niso vidne, so pa pomembne predvsem tistim, ki se ukvarjajo s kiliji. Spadajo med izredno majhne nematode, saj so razlike v velikosti vidne le pod mikroskopom. Walterjevi črvi veljajo za tiste, ki rastejo najpočasneje in naj bi bili največji. Sadni črvi pa rastejo najhitreje in so najmanjši. Najbolj razširjeni pa so miro črvi.

Ker so majhni in v vodi izredno živahni, predstavljajo idealni vir hrane za ribje mladice ter majhne ribice. Obožujejo jih komarjevke (Rasbora brigittae) ter druge manjše ribe. Pod vodo lahko preživijo več ur, zato jih najdejo tudi bolj plahe živali. Po hranilni vrednosti so enaki naupijem solinskih rakcev (Artemia salina), njihovo gojenje pa je dosti lažje. Težavo predstavlja edino njihova velikost, saj so malo manjši od sveže izvaljene artemije.

Ob pravilnem vzdrževanju lahko kulturo ohranjamo več let. Če se zgodi, da mladic trenutno nimamo, lahko črve preprosto prestavimo v zemljo ali vermikulit to bo upočasnilo njihov krog razvoja . 

Za uspešno gojenje mikročrvov potrebujemo:

  • Ovsene kosmiče
  • Suhi kvas
  • Vodo
  • Posodico
  • Gazo
  • Elastiko
  • Startno kulturo

Gojilni medij je sestavljen iz namočenih ovsenih kosmičev ali krušnih drobtin. Idealna zmes ima strukturo jogurta ali pudinga. K tej zmesi primešamo startno kulturo po vrhu pa nasujemo tanko plast suhega kvasa. Posodice s kulturami zapremo z gazo, najlonko ali drugim materialom, ki prepušča zrak.

ZELO POMEMBNO JE, DA JE KULTURA ZAŠČITENA PRED MUŠICAMI!

Črve gojimo na sobni temperaturi. Običajno v plastičnih posodicah ali steklenih kozarcih za vlaganje. Razmnožujejo se zelo hitro, samica skoti od deset do štirideset mladičev na dan. Ko je kultura dovolj močna, se črvi povzpnejo po steni. Te s prstom ali čopičem obrišemo iz stene, ter jih prenesemo direktno v akvarij.

Gojenje mikro črvov je zelo preprosto in ne zahteva drage opreme.

Dokler ima kultura zdrav vonj po kvasu ali kislem mleku, je zdrava. Toda v trenutku, ko spremeni vonj, je čas da jo zamenjamo oziroma osvežimo.  To najlažje naredimo tako, da si pripravimo novo maso ovsenih kosmičev in vode ter nekaj novih kozarcev v kterih bomo gojili črve. K novi masi nato primešamo staro kulturo ter maso razporedimo po kozarcih. Ne pozabimo na tanko plast suhega kvasa, ki prepreči, da kultura splesni.

Do te zanimive hrane lahko pridemo na dva načina. Najlažje je da kolega akvarista prosimo za 1 žlico startne kulture, ki jo nato vmešamo v novo maso medija.

Druga možnost pa je, da jih privabimo sami s pomočjo vinskih mušic. To zahteva nekaj spretnosti, potrpljenja in znanja. Mikročrve v naravi najdemo na nogah vinskih mušic, žal pa to niso edini organizmi, ki jih izkoriščajo, kot taxi, zato bomo morali pri nabiranju biti potrpežljivi. Zadeve se lotimo tako, da v tla naredimo plitvo jamico ter v njo zakopljemo posodico v katero smo dali nekaj sadja. Posodico pokrijemo tako, da imajo do nje dostop le mušice, saj bomo v nasprotnem primeru imeli tudi ostale nepovabljene goste. Čez nekaj tednov preverimo naš ulov, mušice so na svojih nogah prinesle kar nekaj črvov ter drugih gostov, vse kar nam preostane je, da jih primerno presortiramo. Pri tem nam bo v veliko pomoč lupa ali mikroskop. Zaradi preventive se svetuje, da se divjo kulturo mikročrvov ne uporablja za hranjenje vsaj tri mesece.

Kulturo lahko obogatimo s kefirjem, tako bomo dobili hrano za mladice s probiotičnim učinkom. Po moji izkušnjah kulture mikročrvov dajejo odlične rezultate pri reji mladic, vesele pa so jih tudi odrasle ribe.

Za gojenje se priporoča imeti vsaj dve kulturi, tako imamo vedno rezervo v primeru, da nam ena kultura propade. Levo primer neaktivne kulture, ki ji je dodana voda, vitamini in aktivni medij. Desno, aktivna kultura, ki je že skoraj pojedla ves medij.
Mladica in odrasla Skiffia francesae posnete med lovom. Kljub temu, da mikročrvi predstavljajo glavno hrano mladicam, jih z veseljem pojejo tudi večje ribe.
Tjaša Kvas
Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela.
Kupi mi kavo

Najbolj brano

1 marca, 2023

Kategorija: 
Na splošno lahko rečemo, da imajo odlično razvit sluh, ki je namenjen zaznavanju sovražnikov in medsebojni komunikaciji. Večina rib sliši frekvence, ki jih človeško uho ne zazna, med sabo komunicirajo s kliki, piski in treski, ki jih proizvajajo s pomočjo različnih organov.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Skrbniki akvarijskih rib se pogosto srečamo s številnimi boleznimi. Nekateri povzročitelji kažejo jasne znake, zato so diagnoze enostavne. Včasih pa se zgodi, da je simptom zelo očiten, toda povzročitelj ostaja skrivnost.
Preberi članek
17 januarja, 2022

Kategorija: 
Kalijev permanganat je črno škrlatni kristalni prah brez vonja. Uporabljamo ga za razkuževanje vodnih raztopin, akvaristične opreme, rib in rastlin.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Kri je življenjska tekočina, ki se pretaka po telesu številnih organizmov. V živalskem svetu je postala tako samoumevna, da si le s težavo predstavljamo živali, ki je nimajo. Pred pojavom te tekočine so živali izmenjavale pline in hranilne snovi s pomočjo difuzije.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Ko se peljemo skozi Slovenijo lahko vidimo kar nekaj zanimivih prizorov, ki jih v tujini ne opazimo. Eden iz med teh so nasadi sadnega drevja sredi pašnikov, njiv in travnikov. Ta drevesa nikoli niso v liniji, ampak dajejo občutek da so tja nametana.
Preberi članek
22 februarja, 2023

Kategorija: 
Šoto akvaristi poznamo kot naravni material za zniževanje pH vode, poleg tega da zniža pH pa tudi lepo obarva vodo ter s tem posnema naravno barvo biotopov ki jih imenujemo črne vode.
Preberi članek
1 marca, 2023

Kategorija: 
Plastika je zelo uporaben material, ki je svoje ime dobil po njegovi lastnosti – Plastičnosti. Izraz se uporablja za materiale, katerih lastnost je raztezanje ter spreminjanje oblike pod pritiskom ali vročino. Materiali so lahko naravnega ali sintetičnega izvora.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Akvarijski polži so zaželeni v večini akvarijev, saj opravljajo pomembno funkcijo komunalne službe. Običajno niso zahtevni za gojenje, pa tudi glede hrane niso izbirčni. Prav zato večina akvaristov sploh ne pomisli, da bi jih lahko napadla kakšna bolezen. Toda, tudi polži lahko zbolijo.
Preberi članek
23 februarja, 2023

Kategorija: 
Planarije so ploščati črvi iz reda Tricladida, ki se deli na tri podrede, Maricola, Cavernicola in Continenticola. Taksonomija teh živali je zelo kompleksna, saj samo podred Maricola sestavljajo tri »super družine« in šest družin.
Preberi članek
27 oktobra, 2021

Kategorija: 
Ali ste vedeli, da 27. oktobra praznujemo dan črnih mačk? Nekateri mislijo, da črna mačka prinaša nesrečo, toda v mojem primeru že ni tako. Prinesla mi je srečo.
Preberi članek
cartchevron-downmenu-circlecross-circle
Prilagodite nastavitve soglasja

Uporabljamo piškotke, da vam pomagamo pri učinkoviti navigaciji in izvajanju določenih funkcij. Spodaj boste našli podrobne informacije o vseh piškotkih pod vsako kategorijo soglasja.

Piškotki, ki so kategorizirani kot "obvezni" so shranjeni v vašem brskalniku, saj so bistveni za omogočanje osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta.

Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati, kako uporabljate to spletno mesto, shraniti vaše nastavitve ter zagotoviti vsebino in oglase, ki so pomembni za vas. Ti piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim predhodnim soglasjem.

Nekatere ali vse te piškotke lahko omogočite ali onemogočite, vendar lahko onemogočitev nekatere od njih vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Obvezni

Obvezni piškotki so ključni za osnovne funkcije spletne strani in spletna stran brez njih ne bo delovala na svoj predviden način.

Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov, ki bi jih bilo mogoče identificirati.

Funkcionalni

Funkcionalni piškotki pomagajo izvajati določene funkcionalnosti, kot so skupna raba vsebine spletnega mesta na platformah družbenih medijev, zbiranje povratnih informacij in druge funkcije tretjih oseb.